Niet Aangeboren Hersenletsel

0 (1)   Foto: Jolanda Griede

Verstoorde prikkelverwerking 

Wanneer je Niet Aangeboren Hersenletsel hebt kan je prikkelverwerking fors verstoord raken. Een ander woord voor de prikkelverwerking is sensorische integratie.
Dit betekent dat verschillende zintuiglijke prikkels, gedachten en emoties kunnen worden verwerkt tot een betekenisvol en samenhangend geheel. 


Als je prikkelverwerking goed is blijft het rustig in je hoofd en kun je goed tegen prikkels.
Ook kun je goed overzicht houden en dingen plannen en organiseren.

Een verstoring van je prikkelverwerking kan leiden tot gevoelens van angst en depressiviteit, prikkelbaarheid en ernstige vermoeidheid. Het houden van overzicht en plannen van activiteiten kan moeilijk zijn.
Ook zou het kunnen dat je meer emotioneel reageert dan je graag zouden willen.

Om je prikkelverwerking te verbeteren en daarmee ook een vermindering te krijgen van je klachten door de overprikkeling, wordt vaak ReAttach toegepast.
Dit is een milde en heel rustige methode, waarbij je niet hoeft te praten.
Tijdens de sessies mag je je ogen sluiten en krijg je denkopdrachten, terwijl de therapeut zachtjes op je handen trommelt.

 

ReAttach bij Parkinson – Bob vertelt over zijn ervaringen 

103

Als Parkinson patiënt ben ik tijdens mijn wekelijkse medische fitnessactiviteit door mijn therapeute op de hoogte gebracht van ReAttach, een methodiek waarbij patiënten leren om hun negatieve ervaringen om te zetten in een positieve gedachte.

Door mijn ziekte was ik regelmatig in een down stemming, die na de behandeling met ReAttach volledig verdween en me aanzette tot activiteit en een positief beeld.

Als museum vormgever werden mijn fantasie en creativiteit geprikkeld en er ontstonden weer nieuwe ideeën. Het leek of mijn hoofd door de behandeling van negatieve elementen een positieve puls kreeg en de prettige herinneringen die plaats hadden ingenomen.

Een leuke bijeenkomst was dat bij het uitoefenen van mijn geliefde sport de dubbeltaken – bij Parkinson een probleem – mij parten gingen spelen en ik mijn wedstrijden steeds nipt verloor. Na een ReAttach behandeling won ik 2 van de 3 wedstrijden… ik speelde vrij, zonder ballast en benaderde de wedstrijden positief.

Bob