Oncologie

Oncologie

Wanneer je oncologische behandeling ondergaat of wanneer deze achter de rug is zou het kunnen dat je last blijft houden van vermoeidheid, chronische pijnklachten en een gespannen gevoel.
Mogelijk voelt je hoofd  ‘vol’ en ben je snel overprikkeld.

Dit komt vaak voor. Het heeft ermee te maken dat in een periode van hevige stress de prikkelverwerking in je brein minder goed verloopt. In een ontspannen situatie worden de prikkels en indrukken die op je afkomen, je gedachten en gevoelens, verwerkt door je hersenen en kun je de dag erna weer nieuwe indrukken opdoen.
Vaak heb ik mensen met oncologische problematiek die ik mocht behandelen horen zeggen dat ze een tijdlang het idee hebben gehad in een ‘film’ te zitten.
Tijdens zo’n proces kom je vaak in een overlevingsmodus terecht. Het verwerken van alles wat er op je af is gekomen komt meestal later.

Het is in deze fase van verwerking waarin ReAttach voor jou van betekenis kan zijn.
Door deze milde behandeling, waarbij je niet hoeft te praten, zakt je spanning, kun je beter met emoties omgaan en wordt je prikkelverwerking beter, waardoor het rustiger wordt in je hoofd.

Ook wordt er aandacht besteed aan het verwerken van traumatische ervaringen.
Hierbij wordt vaak gevraagd wat het verschil is met EMDR.
Bij EMDR ga je in gedachten terug naar de traumatische ervaring, waarna er wordt gewerkt aan vermindering van de spanning. Bij ReAttach wordt er gewerkt aan het opheffen van posttraumatische klachten, zonder dat je in gedachten terug hoeft naar die ervaringen. Dat maakt ReAttach milder dan de EMDR.

Ook wanneer de behandelingen achter de rug zijn kan er onzekerheid blijven bestaan over de toekomst. Samen met jou kijk ik hoe je hier het beste een weg in kunt vinden.

‘Kanker krijg je niet alleen’ heb ik vaak gehoord. En dat is ook zo.
Ook voor de mensen in jouw directe omgeving, zoals je partner, ouder(s) of kinderen heeft de situatie veel impact.
Omdat mensen sterk op elkaar kunnen reageren, kunnen ook mensen die belangrijk voor je zijn en die dicht bij je staan bij je behandeling worden betrokken als jij dat wilt.
Ook zij kunnen een of meerdere sessies ReAttach krijgen om spanning te laten zakken en te werken aan vertrouwen in de toekomst. We spreken hier over een systemische aanpak.

Als je vragen hebt over de behandeling en begeleiding die ik je kan bieden tijdens of na een oncologisch traject, neem dan gerust contact op. Graag leg ik rustig aan je uit hoe ReAttach in zijn werk gaat.

Recensie : het verhaal van Inge

Ik ben Inge, 42 jaar en had borstkanker.
Iets wat mijn leven op zijn kop zette, maar wat ik met alle kracht en positiviteit ben aangegaan. Ik kreeg n borstbesparende operatie en 21 bestralingen. Dit was een pittige tijd, maar ben deze tijd van ziek zijn goed doorgekomen. Pas toen ik klaar was met de behandelingen begon mijn echte proces. Zowel lichamelijk gaan herstellen als psychische verwerking van alles. Dit is me zwaarder gevallen dan ik had gedacht. Ik heb het waarschijnlijk onderschat. Omdat ik het hebben van kanker zo goed aankon en aanging, dacht ik het verwerkingsproces ook wel even te doen.

Dat viel erg tegen. Mijn klachten waren vermoeidheid, slecht slapen, paniek- en angstaanvallen, overprikkeld / gestrest en mijn vertrouwen was in alles weg.

Ik kwam bij de fysiotherapie terecht voor oncologische revalidatie.
Daar deed ik 2 keer in de week kracht- en conditietraining. De therapeut daar vertelde over een nieuwe methode binnen de fysiotherapie die me zou kunnen helpen bij deze klachten.

Op deze manier ben ik in contact gekomen met ReAttach . Ik stond daar meteen voor open, ondanks dat ik toen nog niet goed wist wat het inhield of wat ik ervan moest verwachten. Maar ik dacht alleen, alle hulp is welkom!

De eerste behandeling voelde wat onwennig en ik wist nog niet zo goed wat ik ermee moest, maar het voelde wel goed.

Bij de tweede behandeling voelde ik de bedoeling van deze therapie wel en kwam er ruimte voor emotie en gevoel. Kanker gooide niet alleen mijn leven op zijn kop, maar ook al het “oude” onverwerkte gevoel/emotie lag ineens terug op mijn bordje.

Ik kwam erachter dat ik nu echt op moest gaan ruimen en gaan leren loslaten, accepteren en weer vertrouwen gaan krijgen.

Mijn hoofd zat helemaal vol en was een grote chaos. Gedurende de ReAttach behandelingen merkte ik dat ik weer ruimte kreeg in mijn hoofd en dat de chaos geordend werd. Ik kon weer helder denken en dieper naar mijn gevoel.

Ik ben nu 3 maanden verder en voel dat ik een ander mens aan het worden ben en anders in het leven sta. Ik heb weer vertrouwen gekregen in mezelf, mijn lichaam en mijn omgeving. Oud zeer heb ik los kunnen laten en accepteren, en de kanker heb ik kunnen plaatsen voor mezelf. Ik durf mijn nieuwe leven weer stap voor stap op te pakken zonder verwachtingen en zonder angst. Ik kijk uit naar alle nieuwe dingen die mijn pad me weer gaan brengen. Ik heb er zin in!

En dit alles doordat ik dit jaar kanker kreeg.
Het klinkt raar, maar kanker was voor mij een cadeau.

En mede dankzij de ReAttach heb ik mijn verleden los kunnen laten en kijk ik weer vol goede moed naar de toekomst.

Carpe diem!

Inge