ReAttach en oncologie

ReAttach en oncologie : nieuwe mogelijkheden bij het verminderen van chronische vermoeidheid

 Oncologie

Een multimodale interventie die toepasbaar is door diverse disciplines

Sinds 2016 wordt ReAttach toegepast als ondersteunende interventie bij de behandeling van mensen die te maken hebben met de gevolgen van kanker. Met name chronische vermoeidheid komt veel voor bij mensen die een behandeling voor kanker hebben gehad. In de meest recente literatuur wordt aangegeven dat vermoeidheid bij mensen die kanker overwinnen gebruikelijk is, maar dat deze vaak onvoldoende wordt behandeld  (Schmidt ME, 2017) *

De brede diagnose ‘vermoeidheid’ bij mensen die kanker overleefden dient gezien te worden als een diversiteit van symptomen van verschillende aard en oorzaak. Het in overweging nemen van meerdere factoren die van invloed kunnen zijn op de vermoeidheid zou kunnen leiden tot een betere behandeling van de vermoeidheid. (Schmidt ME, 2017) *

Aangezien complementaire therapieën positieve effecten laten zien op het gebied van symptoomverlichting bij mensen met kanker en deze relatief vrij zijn van risico’s  (Satija A, 2017)* is het verantwoord ReAttach als ondersteunende interventie toe te passen bij mensen met chronische vermoeidheid bij kanker.

ReAttach is een kortdurende interventie die bestaat uit 5 sessies

Voor mensen met oncologische problematiek wordt ondersteuning geboden op het gebied van :

  • Stress- en emotieregulatie
  • Verwerking en acceptatie van het ziekteproces en de gevolgen van de behandeling
  • Verminderen van angstgevoelens
  • Zelfacceptatie
  • Vermindering van mentale vermoeidheid
  • Komen van een passieve naar een actieve coping


Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Stimuleren van de sensorische integratie.

sensorisch integratie

Er komen de hele dag veel verschillende prikkels op ons af.
Prikkels van buitenaf, die door onze zintuigen worden waargenomen en prikkels die van binnen komen, zoals het gevoel van honger of spanning.
Ook krijgen we informatie van ons lichaam over onze houding, beweging en evenwicht.
Daarbij komen onze gedachten, gevoelens, emoties, wensen en overtuigingen.

Veel prikkels om samenhang in te krijgen en om adequaat op te kunnen reageren.
De sensorische integratie is het proces dat al deze zintuigelijke ervaringen, gedachten en emoties verwerkt tot een samenhangend en betekenisvol geheel.

Wanneer mensen in situaties terechtkomen die erg bedreigend voor hen zijn en die veel spanning oproepen schakelt ons brein om naar een andere stand van informatieverwerking – het is teveel allemaal – ons brein kan op dat moment alle informatie niet meer aan en schakelt om naar de ‘mono-informatie verwerking’
Het gevolg hiervan is dat er in het brein onverwerkte informatie blijft zitten die ervoor zorgt dat het ‘vol’ raakt in het hoofd.

Als de sensorische integratie verstoord raakt neemt de psychische stress toe.
Mensen voelen zich moe, raken snel overprikkeld, reageren meer gespannen op hun omgeving en vaak is er ook sprake van angst.
Slaapproblemen komen hierbij ook vaak voor, waardoor de vermoeidheid verder toeneemt. Een vicieuze cirkel..

ReAttach verbetert de sensorische integratie.
Terwijl de therapeut de emotie reguleert worden meerdere informatiestromen gestimuleerd en kunnen zintuiglijke ervaringen, gedachten en emoties worden verwerkt.

Systemische aanpak

‘Kanker krijg je niet alleen’ is een uitspraak die we vaak horen.
Het klopt dat ook mensen die dichtbij de persoon met kanker staan in een proces van spanning en onzekerheid terecht kunnen komen.
Mensen hebben invloed op elkaar en de manier waarop dat gebeurt kan van invloed zijn op het proces van herstel of acceptatie.
Vanwege de impact van deze interacties wordt er gewerkt vanuit van een systemische aanpak, waarbij de nauw betrokken personen ook sessies volgen.

 

Zelfbeeld en beeld van anderen

Vaak horen we van mensen die behandeld zijn vanwege kanker dat ze moeite hebben met hun zelfbeeld.
Er zijn veelal lichamelijke veranderingen en men heeft vaak het idee dat andere mensen anders naar hen kijken. De behandeling werkt toe naar het verkrijgen van een realistisch zelfbeeld, waarbij mildheid en acceptatie centraal staan.

 

Van een passieve naar een actieve manier van omgaan met de situatie ( coping)

Een aantal mensen wie kanker overkomt dreigen de regie over hun leven te verliezen en komen in een passieve coping terecht. Gevoelens van angst, schaamte en depressie kunnen hierbij een rol spelen en kunnen ertoe leiden dat het moeite kost om na de behandeling van kanker de draad weer op te pakken.
Sociaal cognitieve training en mentaliseren maken deel uit van de behandeling – men leert het gedrag van zichzelf en anderen te begrijpen en middels Cognitive Bias Modification wordt het makkelijker om zelf de regie weer te nemen en daadwerkelijk stappen te zetten.

Posttraumatische stress

Vaak wordt door mensen die behandeld zijn voor kanker verteld dat het leek alsof ze ‘in een film terecht waren gekomen’
Een aantal gebeurtenissen kunnen als traumatisch zijn ervaren en kunnen later nog invloed hebben op hoe mensen zich voelen.
ReAttach verlicht spanning uit het verleden op een milde manier.

 

Klinimetrie en bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek

Binnen het sociale domein is er wetenschappelijke erkenning voor ReAttach
Het praktijk gestuurd onderzoek is beloond met de Clinical Neuropsychiatry Award (Weerkamp-Bartholomeus, 2015) *

Omdat ReAttach pas sinds 2016 binnen de paramedische zorg wordt toegepast bevindt men zich binnen dit vakgebied nog in het proces van practice-based evidence naar evidence-based practice. Een proces dat wordt ondersteund door de vele klinimetrische
gegevens die door paramedici worden verzameld.

 

Recensie : het verhaal van Inge

Ik ben Inge, 42 jaar en had borstkanker. 8 Maart 2017 kreeg ik deze diagnose.

Iets wat mijn leven op zijn kop zette, maar wat ik met alle kracht en positiviteit ben aangegaan. Ik kreeg n borstbesparende operatie en 21 bestralingen. Dit was een pittige tijd, maar ben deze tijd van ziek zijn goed doorgekomen. Pas toen ik klaar was met de behandelingen begon mijn echte proces. Zowel lichamelijk gaan herstellen als psychische verwerking van alles. Dit is me zwaarder gevallen dan ik had gedacht. Ik heb het waarschijnlijk onderschat. Omdat ik het hebben van kanker zo goed aankon en aanging, dacht ik het verwerkingsproces ook wel even te doen.

Dat viel erg tegen. Mijn klachten waren vermoeidheid, slecht slapen, paniek- en angstaanvallen, overprikkeld / gestrest en mijn vertrouwen was in alles weg.

Ik kwam bij de fysiotherapie terecht voor oncologische revalidatie.
Daar deed ik 2 keer in de week kracht- en conditietraining. De therapeut daar vertelde over een nieuwe methode binnen de fysiotherapie die me zou kunnen helpen bij deze klachten.

Op deze manier ben ik in contact gekomen met ReAttach . Ik stond daar meteen voor open, ondanks dat ik toen nog niet goed wist wat het inhield of wat ik ervan moest verwachten. Maar ik dacht alleen, alle hulp is welkom!

De eerste behandeling voelde wat onwennig en ik wist nog niet zo goed wat ik ermee moest, maar het voelde wel goed.

Bij de tweede behandeling voelde ik de bedoeling van deze therapie wel en kwam er ruimte voor emotie en gevoel. Kanker gooide niet alleen mijn leven op zijn kop, maar ook al het “oude” onverwerkte gevoel/emotie lag ineens terug op mijn bordje.

Ik kwam erachter dat ik nu echt op moest gaan ruimen en gaan leren loslaten, accepteren en weer vertrouwen gaan krijgen.

Mijn hoofd zat helemaal vol en was een grote chaos. Gedurende de ReAttach behandelingen merkte ik dat ik weer ruimte kreeg in mijn hoofd en dat de chaos geordend werd. Ik kon weer helder denken en dieper naar mijn gevoel.

Ik ben nu 3 maanden verder en voel dat ik een ander mens aan het worden ben en anders in het leven sta. Ik heb weer vertrouwen gekregen in mezelf, mijn lichaam en mijn omgeving. Oud zeer heb ik los kunnen laten en accepteren, en de kanker heb ik kunnen plaatsen voor mezelf. Ik durf mijn nieuwe leven weer stap voor stap op te pakken zonder verwachtingen en zonder angst. Ik kijk uit naar alle nieuwe dingen die mijn pad me weer gaan brengen. Ik heb er zin in!

En dit alles doordat ik dit jaar kanker kreeg.
Het klinkt raar, maar kanker was voor mij een cadeau.

En mede dankzij de ReAttach heb ik mijn verleden los kunnen laten en kijk ik weer vol goede moed naar de toekomst.

Carpe diem!

Inge


Verwijzingen :

* Schmidt ME, W. J. (2017). Determinants of physical, affective, and cognitive fatigue during breast cancer therapy and 12 months follow-up. Opgehaald van Pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29082588

* Satija A, B. S. (2017). Complementary Therapies for Symptom Management in Cancer Patients. Opgehaald van pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29123357

* Weerkamp-Bartholomeus, P. J. (2015). ReAttach: a multimodal intervention for people with ASD? Part lll. Clinical Neuropsychiatry , 12, 2, 18-22.