(Top)Sport en Performance

0 (2)

Je zult maar die voetballer zijn die tijdens de finale een beslissende penalty dient te nemen. Vaak zien we dat een te hoge druk leidt tot een verminderde prestatie.
In dit geval zou het zomaar eens kunnen gebeuren dat de bal ver langs het doel belandt.
De anders zo feilloze coördinatie  laat bij te hoge spanning te wensen over.

Als je een goede prestatie wilt leveren, binnen de (top)sport, als spreker, zanger of musicus, ben je erbij gebaat om je spanning en emoties goed te kunnen reguleren.
Bij een optimale spanning kun je ook het beste presteren.

Zelf heb ik eens een ‘black-out’ gehad tijdens een muziekconcours, waarbij ik als gastmuzikant een solo speelde. De spanning was te hoog, waardoor mijn brein het wel even genoeg vond, blijkbaar. Het schijnt dat ik ‘op de automatische piloot’ gespeeld heb, maar zelf heb ik het niet gehoord. Op zijn minst een bijzondere ervaring, die me wel duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk een juiste spanning is.

DSC_7602

Om mensen te helpen hun prestaties te verbeteren maak ik als therapeut gebruik van ReAttach. Deze methode zorgt ervoor dat je minder druk ervaart van mensen in je omgeving en dat je je eigen spanning goed leert reguleren.

Tijdens de sessie worden er een aantal processen in je brein geactiveerd, waaronder je prikkelverwerking en je voorstellingsvermogen. Onder optimale omstandigheden ga je in gedachten nu de prestatie mentaliseren. Je leert hierbij de vaardigheid zonder dat je deze in de praktijk hebt uitgevoerd.  Het bijzondere is dat ons brein het verschil tussen jouw mentale voorstelling en de praktische werkelijkheid niet kent.