Lichamelijk onbegrepen klachten

112

S.O.L.K  –  Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten.
Zelf heb ik steeds de neiging om er een ‘N’ tussen te zetten :  Somatisch NOG onvoldoende lichamelijke klachten.

Wat me opvalt bij deze term is dat er een onderscheid gemaakt lijkt te worden tussen psychologische en lichamelijke aspecten, terwijl het inmiddels duidelijk is hoe sterk de onderlinge samenhang is tussen onze gedachten en overtuigingen, gevoelens en emoties en de manier waarop we hier lichamelijk op reageren, wat we lichamelijk voelen.

Het kan dus voorkomen dat je lichamelijke klachten hebt die medisch niet verklaard kunnen worden. Je krijgt geen diagnose, hooguit krijg je te horen dat je S.O.L.K of Functionele klachten  hebt.

Graag leg ik je meer uit over de samenhang tussen je gedachten en overtuigingen en je lichamelijke reacties, waardoor je meer inzicht krijgt in wat er aan de hand is. En belangrijker nog, hoe je zelf grip krijgt op je situatie.

Samen met jou kijk ik naar mogelijke oorzaken, naar overtuigingen en dingen waar je je zorgen om maakt. Vervolgens gaan we aan de slag met ReAttach.  Dit is een milde methode waarbij je niet hoeft te praten.

Het effect is dat je spanning vermindert, je meer vertrouwen krijgt in je eigen lichaam en ook je fysieke signalen  gaat (h)erkennen. Op deze manier wordt jouw lichaam je boodschapper en leer je gevoelens en behoeftes te herkennen en jezelf te geven wat jij nodig hebt.

Ik kan me voorstellen dat de term ‘S.O.L.K’  of  ‘Functionele klachten’  veel vragen bij je oproept. Neem gerust contact op als je hier graag meer over wilt weten en als je benieuwd bent naar wat ReAttach je kan bieden en hoe deze methode in zijn werk gaat.